Odbywające się w dniach 12-15 września 2011 roku Targi Polagra-Food 2011 stanowiły największe wydarzenie branży spożywczej w tej części Europy.
Na 11 tys. metrów kwadratowych powierzchni, przez 5 targowych dni swoje wyroby prezentowały firmy z Polski i 30 krajów świata. Ekspozycję Polagra-Food 2011 uzupełniały wystawy zorganizowane w ramach odbywających się w tym samym czasie targów: Polagra-Tech, Gastro Trendy, Smaki Regionów, Pakfood oraz Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych. Wystawę odwiedziło 45 tys. zwiedzających.
Wśród wystaw przygotowanych z myślą o profesjonalnych zwiedzających dużym zainteresowaniem cieszyła się, m.in. ekspozycja „Mięso z Polski”. Na blisko 1000 m kw. powierzchni wspólnego stoiska zaprezentowali się producenci mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego, promując polskie wyroby i zabiegając o ich możliwości eksportowe.
Istotnym wydarzeniem branży mięsnej było również XVII Forum Rzeźników i Wędliniarzy promujące niszowe gatunki mięs jako mięsa kulinarne oraz surowiec do przetwórstwa. Spotkania ze specjalistami sprzyjały poznaniu najnowszych trendów w bezpieczeństwie mikrobiologicznym w przemyśle mięsnym oraz wzbogaceniu wiedzy z zakresu zagadnień związanych z dozorem weterynaryjnym i właściwym znakowaniem produktów mięsnych. Przestrzeń Forum była również areną dla Ogólnopolskich Konkursów Wędliniarskich.
Więcej informacji: LINK