Do tegorocznych turniejów spożywczych zorganizowanych przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą przystąpili cukiernicy, piekarze oraz rzeźnicy z całej Polski. W pierwszym turnieju zmierzyli się cukiernicy, którym za zadanie przypadło przygotowanie tortu oraz ciastka bankietowego. Ponadto cukiernicy musieli wykazać się umiejętnością stosowania nowych technik dekorowania ciast. Pierwsze miejsce zajął Marek Kozakowski (Poznań), drugie Daniel Surma (Poznań). Trzecie miejsce natomiast wywalczyła Ewa Szymanuszka (Grodzisk Wielkopolski).
W drugim zaś turnieju do walki stanęli piekarze, którzy zaprezentowali mnóstwo konkursowych chałek, rogali, drożdżówek oraz różnych rodzajów bułek. Konkurs miał za zadanie również wykazać wiedzę uczestników o ich przyszłym fachu, a mianowicie głównym zadaniem było upieczenie chleba weselnego lub okolicznościowego. Najlepsza w tej konkurencji okazała się Małgorzata Krzysia (Lublin). Drugie miejsce zdobył Krzysztof Łoński (Gdańsk), a trzecie jego koleżanka Natalia Liszko (Gdańsk).
Trzeci turniej – przetwórstwa mięsa, odbywał się równolegle z turniejem piekarzy. Tutaj uczestnicy byli zobowiązani wykazać się zarówno wiedzą teoretyczną jak i umiejętnościami praktycznymi. Najlepszy okazał się Patryk Błędowski (Pszów), drugi był Piotr Stania (Pszów). Trzecie miejsce wywalczył Adrian Nowicki (Pogorzela).
Wszystkie trzy turnieje okazały się znakomitą okazją by podnieść rangę zawodu, wymienić się doświadczeniami z rówieśnikami i poczuć smak współzawodnictwa.