Portal poinformował, że Komisja Europejska pozytywnie zweryfikowała wniosek w sprawie przyznania unijnego certyfikatu jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego dla „kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej”.
„14Publikacja wniosku o rejestrację nazwy „kiełbasa biała parzona wielkopolska” ukazała się kilka dni temu w Dzienniku Urzędowym UE. Od tej daty przez trzy miesiące inne państwa mogą składać ewentualne zawiadomienia o sprzeciwie do wniosku. Jeżeli w tym okresie do KE nie wpłynie żadne zawiadomienie o sprzeciwie, kiełbasa uzyska certyfikat” podaje Onet biznes.pl
Tajemnica walorów smakowych kiełbasy jest przekazywana z ojca na syna receptura Wiadomo, że wytwarzana jest z mięsa wieprzowego nienagannej jakości, naturalnego jelita, czosnku, soli, pieprzu. Nie może tez zabraknąć majeranku, bez którego kiełbasa biała nie istnieje.”Ten ostatni składnik odróżnia białą kiełbasę wielkopolską od wyrobów z innych regionów Polski. Kiełbasa biała wielkopolska, po przekrojeniu, nie wypuszcza prawie wody”- czytamy na portalu. Starania o zarejestrowanie „białej kiełbasy parzonej wielkopolskiej” trwają od 2015 r.
-„Unijny certyfikat jest prestiżem dla regionu, który przekłada się jednocześnie na konkretne zyski. Oznaczenia są już rozpoznawalne dla szerokiego grona konsumentów. Dobra kiełbasa jest dwa razy droższa, ale smakiem przewyższa tę tanią wielokrotnie” – powiedział PAP wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
Więcej: LINK