Nowe Podkarpacie: Wybiorą ulubiony chleb

Wywiad  z Czesławem Matelowskim, pracownikiem Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie prowadzonym przez Wiolettę Zimmermann – Szubrą możemy dziś przeczytać w gazecie Nowe Podkarpacie.

„W tym roku kolejna edycja konkursu na „Ulubiony chleb krośnian”. Ile piekarni powalczy tym razem o zaszczytny tytuł?”

„Jak co roku podczas Karpackich Klimatów krośnianie wybiorą swój ulubiony chleb. Do udziału w konkursie zgłosiło się 11 piekarni z Krosna i powiatu krośnieńskiego. Poza stoiskiem Cechu Rzemiosł Różnych, swoje wyroby na osobnych stoiskach zaprezentują dodatkowo piekarnie: Józefa Kiełtyki, Wiesławy i Jerzego Sajdaków oraz Stanisława Kopacza.”

„Jakie atrakcje czekają na nas na stoisku Cechu Rzemiosł Różnych?”

„Tych nie zabraknie. Oprócz degustacji chleba i samego konkursu, w tym roku piekarze planują na oczach zgromadzonej publiczności piec chleby. Chcemy pokazać ludziom jak powstaje chleb, od początku do końca. Kilku okolicznych piekarzy chętnie odpowiedziało na ten pomysł i to powinna być jedna z atrakcji. Poza tym chcemy do zabawy włączyć władze miasta. Skoro na Wielkanoc tak dobrze poszło prezydentowi i jego zastępcy w malowaniu czekoladowych pisanek, tym razem zaprosimy ich do wypieków. Co będą robić? To już niech zostanie dla wszystkich niespodzianką. Tradycyjnie, na krośnieńskim rynku stanie mobilny piec od pana Józefa Kiełtyki i będą słynne – proziaki.”

„Na jakie profity może liczyć zwycięzca konkursu?”

„Piekarnia, która zwycięży w tegorocznym konkursie na „Ulubiony chleb krośnian” otrzyma honorowy tytuł, który piekarnia ma zaszczyt nosić i posługiwać się nim przez rok, do kolejnej edycji. Zwycięska piekarnia może wykorzystywać logo „Ulubionego chleba krośnian” na wszelkich materiałach promocyjnych, np. samochodach rozwożących chleb, ulotkach, broszurach, metkach. Za-zdobyciem takiego tytułu idzie szeroko rozumiana promocja na stronach internetowych i w prasie, nie tylko lokalnej ale też branżowej. Informacja o tym wydarzeniu idzie też do Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie i Zrzeszenia Piekarzy.”

Więcej: Nowe Podkarpacie
Wioletta Zimmermann-Szubra
18.08.2010