Mięsne Święta startują w lutym

Związek Rzemiosła Polskiego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP we współpracy z Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą w Poznaniu, po raz kolejny, organizują cykl wydarzeń promujących najlepszą polską żywność tradycyjną.

„Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja” – to ważny punkt w kalendarzu zarówno producentów jak i konsumentów. Celem organizowanych imprez jest wyłonienie najlepszych producentów wędlin, które nieodłącznie kojarzą się z polską wielkanocną tradycją.

Maraton rozpoczyna się 19 lutego oceną wyrobów, zgłoszonych do Ogólnopolskich Konkursów Wędliniarskich, następnie w czasie Targów Edukacyjnych na terenie MTP miedzy 20-21 marca 2015 trwać będzie akcja promującą polskie wędliny i mięsa, by wreszcie 28 marca 2015 zaprosić wszystkich chętnych na całodzienną plenerową imprezę, inaugurującą Jarmark Wielkanocny.

Organizatorzy przygotowują show artystyczno-kulinarne. Do stołu wielkanocnego, prezentacji i degustacji zaproszeni zostaną wszyscy, którzy przyjdą na Stary Rynek w Poznaniu. Natomiast na 28 marca (wieczorem) zaplanowane Ogólnopolskie, Wielkanocne Spotkanie Hodowców, Przetwórców i Handlowców Branży Mięsnej,  podczas którego  poznamy  laureatów  konkursów.