” Mięsna Lekcja” trafi do szkół

Adresatem Programu są uczniowie ostatnich klas gimnazjum a celem przedsięwzięcia jest edukacja w zakresie zdrowej diety, składającej się z odpowiednich ilości mięsa i przetworów mięsnych. Inicjatorzy poprzez podjęte działania postawili także na promowanie zawodu wędliniarza wśród uczniów, stojących przed wyborem profilu kształcenia po zakończeniu gimnazjum.
 
Program ma charakter pilotażowy. 180 lekcji odbędzie się w kilku województwach, m.in.: w wielkopolskim, śląskim, mazowieckim, łódzkim. Fachowcy od branży mięsnej będą się spotykać z młodzieżą podczas lekcji wychowawczych. Ich rolą będzie zainteresowanie młodych ludzi tym zawodem.
 
Premiera dwóch filmów – „Mięsna lekcja” i „Zawód Wędliniarz”, które w czasie spotkań w szkołach będą uzupełnieniem prelekcji, odbyła się w Poznaniu podczas oceny certyfikacyjnej i konkursowej produktów wielkanocnych. Uczestnicy pokazu, wśród których byli także przedsiębiorcy recenzowali filmy bardzo pozytywnie, twierdząc, że są one znakomitą wizytówką tego segmentu gospodarki.
 
Filmy trafią do wszystkich uczniów biorących udział w programie. Płyty otrzymają także właściciele przedsiębiorstw branży mięsnej, zostaną również załączone do najbliższego wydania Bilansu Dodatniego, w którym ukaże się szersza informacja na temat programu „Mięsna lekcja”.

Program, którego pomysłodawcą jest Jacek Marcinkowski z SRW RP,  jest finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Wołowego i Drobiowego. Beneficjentem i koordynatorem programu jest Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP przy współpracy Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.
Filmy: LINK