„Kuźnia Słodkich Talentów” to hasło konkursu dla uczniów szkół zawodowych, licealnych i gastronomicznych, który odbył się 18 lutego 2010 roku na Targach Piekarstwa Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK.
„Na straganie w dzień targowy”, tak brzmiał temat przewodni pierwszej edycji konkursu zainicjowanego przez Andrzeja Paradowskiego (Cukiernia „Paradowski” w Gdańsku- Wrzeszczu), Karola Szatybełko (Cukiernia „Rydelek”w Sopocie), Szymona Kawlewskiego (Cukiernia „Wega” w Gdańsku). Ideą konkursu jest poszukiwanie w uczniach pasji, zdolności i talentu.
Do zmagań przystąpiło 11 uczniów z sześciu szkół. Zawodnicy, podzieleni na sześć zespołów w drugim dniu targów BALTPIEK przystąpili do wykonywania konkursowych prac. Każdy z uczestników musiał wykonać dwa torty, z których jeden oceniano pod kątem smaku, drugi zaś za wygląd i dekoracje nawiązujące do tematu przewodniego. Ponadto należało przygotować wystawki z czekolady lub dwie figurki z marcepana – także nawiązujące do tematyki konkursu. Uczniowie pracowali na produktach firmy Martin Braun.
Po sześciogodzinnych zmaganiach zawodnicy ustąpili miejsca jurorom, którzy jednogłośnie uznali, że Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników oraz laptop trafi do bezkonkurencyjnej Klaudii Sopolińskiej uczennicy I klasy z Pomorskich Szkół Rzemiosł. II miejsce zajęły: Justyna Król i Aleksandra Borowska z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego i Chemicznego w Gdańsku oraz Agnieszka Wittenberg i Aleksandra Mądroń z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kwidzynie.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy i statuetki oraz wyprawki młodego cukiernika.