Już w sierpniu w Gdańsku odbędzie się III edycja „Świetomięsa Polskiego”

Kto ma czas niech zarezerwuje sobie dwa dni w sierpniu na Gdańsk.W dniach 10 i 11 sierpnia molo w Brzeźnie, Długi Targ i Targ Węglowy zdominuje festyn związany z III edycją imprezy „Świętomięs Polski”. Dwie poprzednie zorganizowano w Poznaniu i w Chorzowie i każda z nich zgromadziła tłumy mieszkańców.

– Głównym założeniem imprezy jest promocja naszego mięsa i wyrobów wędliniarskich – powiedział prezes Związku Rzemiosła Polskiego Jerzy Bartnik. – Bardzo ważny element stanowi również pokazanie zalet zbilansowanej diety, w której ważną częścią jest białko zwierzęce – zaznaczył.

Impreza nie ma charakteru komercyjnego, a jej głównym celem jest propagowanie idei zdrowego żywienia na bazie mięsa krajowego. Wydarzenie jest organizowane w formie festynu plenerowego, podczas którego prowadzone są pokazy kulinarne, akcje edukacyjne, wystąpienia dietetyków i lekarzy weterynaryjnych. W specjalnie wydzielonych strefach przygotowano liczne pokazy, prezentacje i poradnictwo. Na uczestników festynu będą czekały atrakcje artystyczne, konkursy i niespodzianki. Każdy będzie miał okazję skosztować specjałów wytwarzanych przez rzemieślników.

Obchody święta mięsa będą jedną z tegorocznego atrakcji Jarmarku Dominikańskiego.
Wydarzenia rozpoczną się od konferencji – „Branża mięsna a media – Wizerunek branży mięsnej w sytuacjach kryzysowych” zorganizowanej w siedzibie Pomorskiej Izby.

Organizatorami imprezy są: Organizatorami wydarzenia są: Związek Rzemiosła Polskiego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Pomorska Izba Rzemieślnicza Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Pomorski Cech Rzeźników i Wędliniarzy. Partnerem oficjalnym są Międzynarodowe Targi Gdańskie.
Serdecznie zapraszamy.

Więcej informacji: LINK

Program obchodów: LINK