IX Edycja Konkursu pt. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”




W dniach 8-9 sierpnia 2009 roku w Lesku odbędzie się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Marszałka Województwa Podkarpackiego oraz Związku Województw RP IX Edycja Konkursu pt. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

 

Konkurs, który odbywa się w ramach Targów Rzemiosła i Przedsiębiorczości AGROBIESZCZADY będzie przebiegał w dwóch etapach:

1. Finały regionalne wyłonią laureatów w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze danie, potrawa regionalna i tradycyjna.

2. Wybór dokonany przez Krajową Kapitułę – spośród producentów nominowanych w regionie – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody „PERŁA 2009”, której wręczenie odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra Food w Poznaniu

 

W IX edycji Konkursu będą powołane dwie komisje konkursowe:

• pierwsza komisja konkursowa będzie zajmowała się identyfikacją regionalnych produktów oraz ich promocją, przygotowaniem producentów do ubiegania się o ochronę, zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęceniem mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

• druga komisja konkursowa będzie zajmowała się identyfikacją dań i potraw regionalnych, z wykorzystaniem lokalnych surowców, przyrządzanych według starych receptur.

 

Więcej informacji:

 

http://www.wrota.podkarpackie.pl/pl/rolnictwo/aktualnosci/090622_nasze_kulinarne_dziedzictwo