W dniach 8-9 września w Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie odbędzie się II edycja wydarzenia „Świętomięs Polski”. Przedsięwzięcie nie ma charakteru komercyjnego, a jego głównym celem jest szeroka promocja zdrowego żywienia na bazie mięsa krajowego. Tegoroczną edycję przygotowują: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP (organizator główny), Związek Rzemiosła Polskiego, Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach oraz Cech Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach.
Impreza organizowana jest w formie festynu plenerowego. Przygotowano liczne prezentacje, pokazy kulinarne, degustacje, spotkania i konsultacje z udziałem technologów żywienia, dietetyków, lekarzy, specjalistów od sportu i rekreacji a także część artystyczną.
Świętomięs Polski staje się swoistym festiwalem kulinarnym, organizowanym cyklicznie w różnych regionach Polski. Pierwsza edycja odbyła się w Poznaniu. I być może juz niedługo znajdzie stałe miejsce w kalendarzu najważniejszych imprez w Polsce, nie tylko propagujących ideę zdrowego żywienia, ale też kulturalnych i artystycznych wydarzeń.
Impreza finansowana jest z Funduszy Promocyjnych: Mięsa Wołowego, Mięsa Wieprzowego i Mięsa Drobiowego. Ich celem jest wsparcie marketingu rolnego, wzrostu spożycia i promocji produktów rolno-spożywczych.