Wersja kontrastowa
 A
 A
 A

Kategoria: Aktualności

Opublikowano 21/09/2009

Europejski Festiwal Smaku: W Lublinie Polska smakuje najlepiej

W Lublinie w zeszły weekend odbył się Europejski Festiwal Smaku. Prawdziwe atrakcje, takie jak pieczenia pierekaczewnika w wykonaniu potomków Tatarów ze Studzianki, pokaz gotowania zupy rydzowej przez Roberta Makłowicza, a także różne konkursy i degustacje, przyciągnęły tłumy.

Lublin był przez wieki miejscem krzyżowania się szlaków handlowych, stąd kuchnia lubelska jest mieszanką smaków tatarskich, ruskich, poleskich, ukraińskich i wołyńskich

Na przykład wspomniany już specjał tatarski, pierekaczewnik, to wypiek o wyglądzie zewnętrznym przypominającym skorupę ślimaka. Efekt ten uzyskuje się dzięki nałożeniu na siebie sześciu, bardzo cienkich warstw rozwałkowanego ciasta, przekładanych farszem (słodkim lub mięsnym) i zwiniętych w rulon.

Oprócz atrakcji kulinarnych można było wysłuchać koncertu Stanisława Soyki, obejrzeć wystawę Franciszka Starowieyskiego i Antoniego Fałata oraz inscenizację tatarskiego ślubu.

-Festiwal wpisuje się w starania Lublina o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury- powiedział Włodzimierz Wysocki, zastępca prezydenta miasta. – Za rok będzie większy- dodał.

Ważne informacje:
Najnowsze artykuły:
związek rzemiosła polskiego
00-246 Warszawa
ul. Miodowa 14
Centrala
Tel.: 22 504 4 200
Fax: 22 831-96-10
E-mail: zrp@zrp.pl
o nasO ZRPStrukturaOrganyKomisjeUstawa o rzemiośleHistoria ZRPWarunki użytkowania
Działalność ZRPOświata zawodowaProjekt "Czas na staż"Nowa jakość egzaminówPodatki i sprawy gospodarczeUnia europejskaPolityka społecznaFundusze unijneRada duszpasterskaKonkursy i odznaczenia
KontaktPrezes ZRPDyrektor GeneralnyZespołyPraca
© Związek Rzemiosła Polskiego 2018