Wersja kontrastowa
 A
 A
 A

Kategoria: komisje problemowe

Opublikowano 05/06/2009

Dziennik: Posłowie zdecydują, jaki mamy jeść chleb.

Posłowie PSL postanowili walczyć o to, by chleb był znowu chlebem. "Prawdziwy jest na zakwasie, a to, co kupujemy w supermarketach, jest wyrobem chlebopodobnym" - przekonuje poseł PSL Aleksander Sopliński. I chce ustawowo zakazać używania nazwy "chleb" dla produktów z dodatkiem chemicznych polepszaczy.” - czytamy w Dzienniku.


„Sprawą chleba zajmą się wkrótce posłowie podkomisji zdrowia publicznego. Problem jest ważny. "Osoby, które przez wiele lat jedzą chleb na polepszaczach, są bardziej narażone na raka jelita grubego, tyją i gorzej się czują. Chleb na zakwasie zawiera błonnik oraz pałeczki kwasu mlekowego, które zapobiegają nowotworom. Jest pozbawiony toksyn pleśniowych i związków rakotwórczych, które giną w procesie fermentacji" - wyjaśnia poseł Sopliński.”


„Co o pomyśle ludowców sądzą koalicjanci?(...) Poseł z PO Mirosław Sekuła z komisji Przyjazne Państwo mówi krótko: to chęć politycznej autopromocji i zaistnienia na haśle "ratujemy tradycyjny polski chleb". Przekonuje, że bez problemu znajduje na sklepowych półkach chleb na zakwasie.”


„Pomysł PSL jest kopią francuskiego dekretu o chlebie z 1994 r., który wprowadził rozwiązania prawne promujące prawdziwy chleb i jego producentów. W Polsce sprawę miałaby regulować ustawa o zrównoważonym rozwoju przetwórstwa spożywczego. Wprowadzałaby ona definicję chleba jako wyłącznie wyrobu na zakwasie i wymóg podawania, z czego został upieczony.”
Walentyna Rakiel-Czarnecka uważa, że: „Dobrze by było, gdyby nasi piekarze zgłosili swoje oryginalne wyroby jako produkty tradycyjne chronione w UE patentem.(...)”


Iwona Dudzik
Dziennik
http://www.dziennik.pl/polityka/article393473/Poslowie_zdecyduja_jaki_mamy_jesc_chleb.html

 

Ważne informacje:
Najnowsze artykuły:
związek rzemiosła polskiego
00-246 Warszawa
ul. Miodowa 14
Centrala
Tel.: 22 504 4 200
Fax: 22 831-96-10
E-mail: zrp@zrp.pl
o nasO ZRPStrukturaOrganyKomisjeUstawa o rzemiośleHistoria ZRPWarunki użytkowania
Działalność ZRPOświata zawodowaProjekt "Czas na staż"Nowa jakość egzaminówPodatki i sprawy gospodarczeUnia europejskaPolityka społecznaFundusze unijneRada duszpasterskaKonkursy i odznaczenia
KontaktPrezes ZRPDyrektor GeneralnyZespołyPraca
© Związek Rzemiosła Polskiego 2018