Dziennik: Czy wiesz, co to szneka z glancem?

„W niedzielę poznaniacy i przyjezdni będą się obżerać sznekami z glancem, czyli drożdżówkami z lukrem. W sobotę będzie bardzo ciężkostrawnie, bo na stołach królować będzie golonka. A już wczoraj odbyły się wybory najlepszej nalewki. Głodomory i smakosze – do Poznania marsz!” – czytamy w Dzienniku.

„To już drugi Festiwal Dobrego Smaku na poznańskim Starym Rynku. Potrwa aż do niedzieli. Atrakcji jest co niemiara. I to dla miłośników zarówno ciężkich, tradycyjnych potraw, jak i dla tych, którzy wolą lekkostrawnych posiłków”.

„W trakcie imprezy wokół poznańskiego ratusza odbywa się Jarmark Dobrego Smaku, na którym swoje wyroby oferują producenci tradycyjnej żywności i napojów, a restauratorzy proponują regionalne przysmaki”.

„Zaplanowano też konkursy. W piątek wybrana została najlepsza polska nalewka, w sobotę odbędzie się „Święto Golonki”, a w niedzielę dzień szneki z glancem, czyli poznańskich drożdżówek z lukrem”.

„Dzień szneki z glancem organizujemy w niedzielę, kiedy to poznaniacy idą tradycyjnie . Wywodzący się z Poznania rogal świętomarciński doczekał się swojego święta i dużej promocji, zaś szneka, którą poznaniacy jedzą na co dzień na drugie śniadanie – jeszcze nie. W niedzielę postaramy się to zmienić” – mówi Wojciech Lewandowski, dyrektor biura festiwalu”.