Zachęcamy do zapoznania się z artykułem „Szkolne sklepiki zaserwują drożdżówkę radziwiłłówkę” zamieszczonym w Dzienniku Gazecie Prawnej. Tekst do tyczy drożdżówek, które przygotowywane według specjalnej receptury maja szansę na powrót do sklepików.
Będzie to wypiek w pełni zdrowy z różnym nadzieniem, bez cukru. Drożdżówki, jak mówią piekarze, będą oferowane w dziesięciu smakach. A skąd nazwa? Otóż na cześć pomysłodawcy – ministra zdrowia. Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej działająca przy SITS zasugerowała natomiast, aby w miejsce cukru wykorzystać winogrona.
Owocowe farsze, w których zamiast cukru będą wykorzystane winogrona – to pomysł Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITSpoż) na to, by sprostać wymogom, jakie drożdżówkom przeznaczonym do sprzedaży w sklepikach szkolnych postawiło rozporządzenie ministra zdrowia przyjęte jeszcze w poprzedniej kadencji Sejmu.
Teraz nad drożdżówka pracują piekarze. Kiedy wypracują produkt finalny, przygotowana receptura zostanie przekazana do wszystkich piekarni.
Więcej: LINK