Dz.G.Prawna: Wszystkie ciastka z 8% stawką VAT

WSA w Poznaniu rozwiał wątpliwości fiskusa i przedsiębiorcy orzekając, że podatnik może zastosować obniżoną stawkę VAT dla ciastek oraz pieczywa o dłuższej dacie trwałości lub przydatności do spożycia – informuje dziennik.

Sprawa dotyczyła producenta wyrobów spożywczych, który chciał się upewnić w Izbie Skarbowej czy może stosować obniżoną 5-proc. stawkę VAT do dostawy towarów z grupowania PKWiU 10.71.11 „Pieczywo świeże”, gdy data ich minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 dni. A także, czy obniżoną stawkę (8 proc.) może zastosować również do ciastek o kodzie 10.71.12 PKWiU o trwałości powyżej 45 dni. Jednocześnie powoływał sie na przepisy unijne, które w tej kwestii są odmienne od obowiązujących w Polsce.

Prawo wspólnotowe nie różnicuje wysokości stawek podatku w zależności od klasyfikacji towarów jako towary „świeże”. Dlatego wszystkie produkty piekarskie i ciastkarskie powinny być objęte obniżonymi stawkami VAT, bez względu na datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia.
Negatywne dla podatnika interpretacje izby skarbowej uchylił poznański WSA.
Więcej:
dgp.pl
Agnieszka Pokojska
24.07.2014