Co czeka rodzime piekarnie?

W „Rzeczpospolitej” ukazał się artykuł, w którym m.in. rzemieślnicy piekarze mówią o obecnej sytuacji na rynku pieczywa i o szansie na ożywienie tego rynku. Zdaniem Stanisława Butki, prezesa Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP nie jest dobrze. Tylko w minionym roku upadło blisko 300 piekarni i nic nie wskazuje na wyhamowanie tej tendencji. Wręcz przeciwnie, w tym roku bankructw może być więcej.

Powód? Zmniejszenie spożycia pieczywa. Prezes SRR RP uważa, że młodzi ludzie z bułek i chleba przechodzą na płatki zbożowe. Dodatkowym problemem dla rzemieślniczych piekarni są duże sieci handlowe wypiekające pieczywo na miejscu. Nie ważne, w tym momencie, staje się dla konsumenta, że robione jest z mrożonych półproduktów i nijak się ma jakościowo do zdrowego chleba czy bułek z piekarni rzemieślniczej.

Pociesza fakt, że  powoli społeczeństwo zaczyna doceniać walory smakowe pieczywa. Coraz więcej konsumentów zaczyna stawiać na jakość produktów, a tu rzemiosło się obroni. Tak uważa Stefan Putka, starszy Cechu Piekarzy w Warszawie.
Zachęcamy do przeczytania artykułu: LINK