W Ministerstwie Rozwoju odbyło się pierwsze inauguracyjne posiedzenie Trójstronnego Zespołu do Spraw Branży Spożywczej, powołany z inicjatywy Rady Dialogu Społecznego dla prowadzenia branżowego dialogu społecznego.
Działania zespołu mają zniwelować niekorzystne zjawiska hamujące rozwój sektora spożywczego w Polsce. W sektorze spożywczym zatrudnionych jest ponad 400 tys. pracowników, nie wliczając przetwórstwa i rolnictwa. Branża należy do najszybciej rozwijających się sektorów polskiej gospodarki
W skład rady weszli przedstawiciele strony pracodawców, pracowników, a ze strony rządu: ministerstwa rozwoju, pracy i rolnictwa. Z ramienia Związku Rzemiosła Polskiego w zespole zasiadają: Iwona Porczak, Jacek Marcinkowski, Hieronim Jurga i Bronisław Wesołowski.
Podczas dyskusji ustalono, że w grupie spraw, które wymagają uregulowania i uporządkowania jest kwestia systemu kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności oraz szara strefa. Te zagadnienia będą tematem najbliższego posiedzenia zespołu.