Jak poinformowało ministerstwo rolnictwa pojawiła się szansa, że w 2017 roku zdrowe drożdżówki wrócą do sklepików szkolnych. Informacja została przekazana podczas konferencji, której organizatorem i inicjatorem był prezes zarządu głównego Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Bronisław Wesołowski.
Opracowanie zdrowej drożdżówki, to inicjatywa Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej przy Zarządzie Głównym NOT, wśród kryteriów znalazło się obniżenie zawartości cukru przy zachowaniu walorów smakowych oraz unikanie wszelkich ulepszaczy. Badania sensoryczne i degustacje wśród dzieci potwierdziły trafność doboru surowców i doskonały smak, akceptowany przez dzieci, a badania wartości odżywczej i cech nowego produktu wskazują, że jest to produkt, który bez wątpienia zaliczyć można do grupy wyrobów prozdrowotnych i nowej klasy produktów dynamicznie rozwijających się na rynku żywnościowym na świecie.
Akceptacja pomysłu takiej drożdżówki i deklaracja wsparcia ze strony obecnego ministra zdrowia Konstantego Radziwiłła zainspirowała inicjatorów do nadania jej znaku towarowego pochodnego od nazwiska ministra – Radziwiłłówka.
Pierwsze dostawy już niebawem trafią do szkolnych sklepików. Znak podlega ochronie prawnej, a właścicielem znaku jest Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Zgodę na używanie znaku uzyskają piekarnie, które zobowiążą się do przestrzegania receptury i instrukcji technologicznej dla procesu produkcyjnego.
Więcej: LINK