W Pałacu Chodkiewiczów, siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego, na 21 stycznia 2016 roku przygotowywane jest spotkanie konsultacyjne rzemieślników branży rzeźniczo-wędliniarskiej, dotyczące aktualnych problemów branży. Zmiany, jakie wnosi ustawa o rzemiośle spowodowały, że do rzemiosła zakwalifikowano działalność gastronomiczną i w konsekwencji zawód „kucharz” powrócił do zawodów rzemieślniczych.
Włączenie działalności gastronomicznej do rzemiosła otwiera drzwi do członkostwa w jego organizacjach, m.in. restauracjom, punktom gastronomicznym, kawiarniom i innym przedsiębiorstwom świadczącym usługi w obszarze gastronomii. Ważne jest więc ustalenie pewnych zasad włączania nowych zawodów w celach egzaminacyjnych.
Należy podkreślić, że uzyskanie dyplomu mistrzowskiego w zawodzie kucharz jest możliwe wyłącznie w ścieżce egzaminów przeprowadzanych w rzemiośle, a kwalifikacje te poszukiwane są nie tylko na krajowym rynku pracy, ale także cieszą się dużym uznaniem w innych krajach.
Pełna treść zaproszenia w załączniku: