Powstanie Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy i Kucharzy

W Poznaniu powołano Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy i Kucharzy. Cech powstał poprzez przekształcenie wielkopolskiego zrzeszenia przedstawicieli tych zawodów.

Wielkopolski Czech może poszczycić się ponad 750-letnią tradycją. Wokół niego przez wiele lat koncentrowali się przedstawiciele branży gastronomicznej z całej polski. Podjęto w związku z tym decyzję, by przekształcić cech w organizację o charakterze ogólnopolskim.

Jednostka terenowa we współpracy ze Związkiem Rzemiosła Polskiego będzie reprezentował środowisko rzeźników, wędliniarzy i kucharzy. Zarząd cechu pragnie stworzyć prężną organizacje, zrzeszająca firmy z sektora MŚP, która będzie szybko reagować na to co dzieje się na rynku, w gospodarce i w regulacjach prawnych.

Cech będzie podejmował także działania edukacyjne i to zarówno skierowane do własnych członków, jak i do społeczeństwa. Promocja prawidłowego żywienia w oparciu o zbilansowany jadłospis, produktów wysokiej jakości, a także propagowanie wśród młodzieży zawodów takich jak wędliniarz, czy kucharz – to jedne z głównych zadań, jakie stawia przed sobą nowo powstały cech.

Więcej: LINK