Najlepsi uczniowie piekarstwa i cukiernictwa w Polsce

W dniach 7-9 kwietnia we Wrocławiu odbyła się XIX  Edycja Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.

Celem Konkursu jest kształtowanie wśród uczniów rzemiosła potrzeby poszerzania wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych w wybranym zawodzie, a także wychowanie młodego pokolenia rzemieślników w szacunku do rzemieślniczych tradycji.

Pierwszy etap konkursu wymagał od uczestników rozwiązania testu, uzupełnienia schematów produkcyjnych oraz wykonania odpowiednich obliczeń technologicznych. Drugi natomiast miał charakter praktyczny i odbywał się na terenie wrocławskich cukierni i piekarni. Przygotowywane przez młodych rzemieślników produkty musiały być zgodne z tematyką Konkursu. W tym roku były to „Muzyczne inspiracje”.

Tegoroczni zwycięzcy w zawodzie cukiernik:
I miejsce – Patrycja Reszka (Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2 z Gdańska)
II miejsce – Anna Krawczyk (Zespół Szkół Spożywczych z Bydgoszczy)
III miejsce – Katarzyna Koszczuk (Zespół Szkół Gastronomicznych z Białegostoku)
IV miejsce – Szymon Wasiljew (Zespół Szkół Gastronomicznych z Białegostoku)

Tegoroczni zwycięzcy w zawodzie piekarz:
I miejsce – Tomasz Kucharski (Zespół Szkół Zawodowych nr 2 z Wrześni)
II miejsce – Sebastian Sagan (Zespół Szkół Usługowo-Rzemieślniczych z Bytomia)
III miejsce – Krzysztof Kargol (Zespół Szkół Zawodowych ze Złotoryi)

Oprócz nagród przyznanych przez Komitet Główny Turnieju zwycięzcy otrzymali listy gratulacyjne i upominki od patrona konkursu, prezesa Związku Rzemiosła Polskiego Jerzego Bartnika. Nagrody wręczyła Dyrektor Generalny ZRP Edyta Doboszyńska.

Więcej: LINK