Stowarzyszenie Polskich Mediów, Warszawska Izba Turystyki wraz z Zespołem Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego w Warszawie organizują w dniach 21 – 23 Festiwal Chlebów Świata.
Chleb jest jednym z najbardziej powszechnie spożywanych produktów. Jednocześnie gatunki tego pieczywa są bardzo różnorodne, co pozwala piekarzom na kreowanie nowych receptur i dostosowanie się do potrzeb i gustów lokalnych konsumentów. Wskazanie na powszechność, a równocześnie różnorodność chleba oraz promocja produktu to główne cele organizatorów Festiwalu.
Impreza będzie składała się z dwóch segmentów: pierwszy to prezentacja wypieków pieczywa według receptur kultywowanych w różnych częściach świata, drugi to ekspozycja producentów pieczywa oraz związanych z piekarnictwem produktów.
Do udziału w żywej prezentacji chlebów świata organizatorzy zaprosili: Casa Artusi (Dom Ojca Kuchni Włoskiej) z prezentacją piady, producentów pity, macy oraz opłatka wigilijnego, Muzeum Żywego Piernika w Toruniu, Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu z wypiekiem chleba na zakwasie, przedstawicieli ambasad ze wszystkich kontynentów z pokazem własnej tradycji wypieku chleba.
Wystawcy mają do dyspozycji 1800 m2 powierzchni wystawienniczej. Dzięki współpracy z partnerami samorządu terytorialnego i gospodarczego, szkołami, mediami w trzydniowym Festiwalu udział weźmie ok. 15 tys. osób. Ilość miejsc wystawienniczych jest ograniczona, liczy się kolejność zgłoszeń.
Dodatkowych informacji udzielają:
Andrzej Grajczak 22 22 45 800, wawa@polskiemedia.org,
Cezary Kopczyński 22 22 45 801, ck@polski