Cech Rzeźników i Wędliniarzy Ziemi Łódzkiej obchodzi 195-lecie swojego istnienia. Uroczyste obchody jubileuszu poprowadził starszy cechu Jan Podkówka.
Cech od prawie 200 lat integruje środowisko branży mięsnej w regionie, działa na rzecz przestrzegania przez przedsiębiorców zasad etyki zawodowej, włącza się w przedsięwzięcia związane z funkcjonowaniem i promocją małych i średnich firm z woj. łódzkiego, a także opiniuje projekty ustaw i rozporządzeń istotnych dla pracodawców.
Ważnym elementem działania cechu jest także koordynowanie współpracy przedstawicieli branży mięsnej z nadzorem weterynaryjnym, by podnosić jakość produktów i dbać o bezpieczeństwo konsumentów. Instytucja wspiera dążenia administracji lokalnej do minimalizowania negatywnych efektów funkcjonowania szarej strefy w branży mięsnej.
W czasie uroczystości prezes Izby Rzemieślniczej w Łodzi Paweł Saar wręczył wyróżnienia dla zasłużonych przedstawicieli środowiska rzeźników i wędliniarzy z woj. łódzkiego. Honorowe Odznaki Związku Rzemiosła Polskiego otrzymali: Elżbieta Boczek, Ryszard Krakowski, Mirosław Krysztofiak i Stanisław Witkowski. Wręczone zostały także Medale Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Złote medale z rąk wiceprezesa SRiW Kazimierza Stańczyka odebrali: Jan Podkówka, Jerzy Drzewiecki, Zbigniew Kruk, a honorowe medale: Grzegorz Kępa, Marek Machura, Marian Karczewski, Grzegorz Nowakowski, Grzegorz Zaborski i Marian Winiarski.
Uhonorowano także osoby które swoją wiedzą i doświadczeniem wspierały środowisko w jego inicjatywach i działaniach. Odznaki Honorowego Członka Cechu otrzymali: dr weterynarii Roman Owecki i lekarz weterynarii Jacek Tyrankiewicz, dr. weterynarii Jackek Leonkiewicz, prof, Włodzimierz Dolata oraz Jerzy Głowacki i Andrzej Jagiełło.