Już w najbliższy poniedziałek (24 czerwca) w siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego odbędzie się konferencja prasowa poświęcona III edycji wydarzenia „Świętomięs Polski”
Tematem spotkania jest cykliczna impreza, organizowana w różnych regionach kraju. W tym roku odbędzie się w Gdańsku w dniach 10-11 sierpnia podczas Jarmarku św. Dominika. Dwie poprzednie edycje zorganizowano w Poznaniu i w Chorzowie. Każdą z nich odwiedziły tłumy mieszkańców.
Impreza nie ma charakteru komercyjnego, a jej głównym celem jest propagowanie idei zdrowego żywienia na bazie mięsa krajowego. Wydarzenie jest organizowane w formie festynu plenerowego, podczas którego prowadzone są pokazy kulinarne, akcje edukacyjne, wystąpienia dietetyków i lekarzy weterynaryjnych. W specjalnie wydzielonych strefach przygotowano liczne pokazy, prezentacje i poradnictwo. Na uczestników festynu będą czekały atrakcje artystyczne, konkursy i niespodzianki. Każdy będzie miał okazję skosztować specjałów wytwarzanych przez rzemieslników.
Konferencja rozpocznie się o godz.10.30 w Pałacu Chodkiewiczów w Warszawie, ul. Miodowa 14, I piętro, sala im. A. Zawarczyńskiego.
Organizatorami wydarzenia są: Związek Rzemiosła Polskiego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Pomorska Izba Rzemieślnicza Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Pomorski Cech Rzeźników i Wędliniarzy. Partnerem oficjalnym są Międzynarodowe Targi Gdańskie.