Po raz kolejny w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu przyznane zostały potwierdzenia uzyskania prawa do wytwarzania produktu regionalnego chronionego prawem Unii Europejskiej – rogali świętomarcińskich.
W tym roku certyfikat uzyskało 98 firm cukierniczych, które wykonują łąkoć zgodnie z zatwierdzoną recepturą. Rogale są tradycyjnym słodkim przysmakiem poznaniaków 11 listopada, w dzień imienin świętego Marcina, patrona głównej ulicy w mieście. Rogal jest oficjalnym regionalnym produktem unijnym od 2009 roku.
„Co roku w zakładach sprawdzany jest cały proces produkcji rogali, czy są one wykonywane z ciastapółfrancuskiego i białego maku. Dzięki potwierdzeniom umieszczonym w witrynach sklepowych klienci będą wiedzieli, że sprzedawane tam rogale są certyfikowane” – mówił Piotr Koperski z Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
W tym roku uroczyste wręczenie certyfikatów zaszczyciło wielu znamienitych gości, a zarazem smakoszy rogali między innymi Prezydent Miasta Poznania Ryszard Grobelny wraz z Zastępcą Tomaszem Kayserem, Dyrektor Generalny Związku Rzemiosła Polskiego – Maciej Prószyński, Mirosława Mruk z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Poznaniu, a także przedstawiciele Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu i Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
Więcej informacji: irpoznan.com.pl
LINK