Kremówka papieska po raz piąty w Rzeszowie

W niedzielę 29 maja 2011 roku odbyły się w Rzeszowie uroczystości upamiętniające 91. rocznicę urodzin Jana Pawła II i 20. rocznicę Jego wizyty w Rzeszowie. Najpierw w kościele p.w. Świętego Krzyża pod przewodnictwem rzeszowskiego biskupa Kazimierza Górnego została odprawiona uroczysta Msza Święta dziękczynna za beatyfikację wielkiego rodaka, a po niej organizatorzy zaprosili licznie przybyłą publiczność do degustacji wyjątkowego „ciastka”.

To już piąty raz, gdy rzeszowska cukiernia Julian Orłowski & Kazimierz Rak razem z cukiernią-piekarnią Radosława Raka przygotowała słodkości na rocznicę urodzin Jana Pawła II. Z każdym rokiem kremówkę wydłuża o metr. W tym roku papież obchodziłby 91. urodziny, dlatego tegoroczna kremówka miała 91 metrów długości. Została podzielona na ponad 10 tys. porcji.

Cukiernicy w ostatnich dwóch tygodniach pracowali naprawdę ostro. Tydzień wcześniej pobili w rzeszowskiej hali widowiskowo-sportowej rekord Guinessa w wykonaniu ważącego ponad tonę tortu, który miał 174,7 cm wysokości. Czasu na odpoczynek nie było, bo już we wtorek trzeba się było brać za kremówkę. Do jej powstania zużyto 150 kg margaryny kremowej, 100 kg masła, 700 jajek, 500 l mleka, 70 kg cukru, 30 kg cukru pudru, 50 kg rodzynek i 20 litrów rumu.

Dzieło wykonania Kremówki Papieskiej dla upamiętnienia 91 Rocznicy Urodzin Błogosławionego Jana Pawła II oraz 20-tej Rocznicy Jego wizyty w Rzeszowie nie byłoby możliwe bez zaangażowania i wsparcia wielu osób – sponsorów, tj. rzemieślników oraz firm zaopatrujących ich w surowce i materiały.