”W tegorocznej edycji konkursu na -Ulubiony chleb krośnian – wygrały dwa gatunki chleba: słonecznikowy z piekarni Stanisława Kopacza i razowy ze śliwką od Mariana Krupierka. Nową tradycją piekarzy zrzeszonych w krośnieńskim Cechu Rzemiosł Różnych jest prezentacja swoich wypieków. Odbywa się ona zawsze w ostatni weekend sierpnia, podczas Karpackich Klimatów” – czytamy w Nowym Podkarpaciu.
„W tym roku o tytuł Ulubionego chleba krośnian rywalizowało osiem wypieków z ośmiu rodzimych piekarni. Zwyciężyły dwa. W wyścigu po zwycięstwo wypieki z piekarni Stanisława Kopacza 1 Mariana Krukierka rywalizowały m.in. z chlebem żytnim razowym na zakwasie z piekarni Janusza Frydrycha; chlebem razowym Zrecińskim z piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdaków; chlebem żytnim na zakwasie z piekarni Józefa Kiełtyki”.
„Można było nie tylko smakować, ale i samemu podjąć próbę zakręcenia precla czy wyplecenia chałki. Tej niełatwej sztuki podejmowali się młodsi i starsi, a nawet i najwyższe władze miasta Krosna oraz oficjalni goście z Węgier”.
Więcej: Nowe Podkarpacie