Wielkopolskie Rzemiosło na Polagrze Food

Polagra Food tradycyjnie była dla wielkopolskich producentów żywności ważnym sprawdzianem. Piekarze, cukiernicy, rzeźnicy i kucharze doskonale sprawdzili się jako organizatorzy imprez towarzyszących targom.

W trakcie targów, już po raz 14., odbyło się obfitujące w liczne konferencje i panele dyskusyjne Forum Rzeźnictwa i Wędliniarstwa, organizowane pod auspicjami Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. Z zainteresowaniem przyjęto wykład prof. Włodzimierza Dolaty z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, który promował catering, jako sposób na zagospodarowywanie nisz rynkowych i rewitalizację mniejszych, podupadających firm. Uwagę zwróciła też konferencja z udziałem Michaela Ottati z Komisji Europejskiej, odpowiedzialnego za promocję artykułów rolnych.

Tradycyjnie drugi dzień forum zakończył Wieczór Branżowy, podczas którego ogłoszono wyniki Konkursów Wędliniarskich. Patronat nad Konkursami objął Marek Sawicki Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wielkopolscy producenci wędlin okazali się bezkonkurencyjni! Wielkopolski nie opuścił Puchar Ministra dla Najlepszego Producenta Wędlin – w tym roku przyznany Eugeniuszowi Bocerowi. Nagrodzone zostały także Zakłady Mięsne „Sobkowiak ” z Siedlca, które w ocenie jury produkują najlepsze mięsa kulinarne. Niezwykle wzruszającym momentem Wieczoru Branżowego było wręczenie mistrzowi Aleksandrowi Tecławowi Szabli Kilińskiego. Najwyższym odznaczeniem rzemieślniczym uhonorował poznańskiego mistrza rzeźnictwa Prezes ZRP Jerzy Bartnik. Aleksander Tecław kieruje nieprzerwanie od 1989 roku Wielkopolskim Cechem Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy.

Swoje dni mieli też piekarze i cukiernicy. W branżowych konkursach poznańscy piekarze zaprezentowali trzy nowe gatunki chleba. Gościem specjalnym wielkopolskich piekarzy i cukierników był Janos Pataki Prezes Światowego Stowarzyszenia Ciastkarzy Lodziarzy i Karmelarzy. Opracowała: Marzena Rutkowska