Warunki weterynaryjne i fitosanitarne obowiązujące w eksporcie do Kanady

W związku z przewidywanym na 21 września rozpoczęciem tymczasowego stosowania Kompleksowej Umowy Gospodarczo-Handlowej UE – Kanada (CETA) przedsiębiorcy planujący eksport produktów pochodzenia zwierzęcego do Kanady powinni zapoznać się z warunkami weterynaryjnymi, które należy spełnić w eksporcie tego rodzaju produktów – podaje Ministerstwo Rozwoju.

 

Szczegółowe wymagania importowe określone przez Kanadę można znaleźć na stronach Głównego Inspektoratu Weterynarii (GIW). Na stronach GIW znajduje się również wykaz świadectw zdrowia obowiązujących w eksporcie produktów pochodzenia zwierzęcego do Kanady. Przedsiębiorcy zamierzający eksportować do Kanady produkty roślinne powinni postępować zgodnie ogólnymi zasadami eksportu produktów roślinnych zamieszczonymi na stronie Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), a także zapoznać się z informacjami nt. przepisów fitosanitarnych Kanady publikowanymi przez PIORiN.

 

Dodatkowych informacji w zakresie eksportu produktów pochodzenia zwierzęcego udziela Główny Inspektorat Weterynarii, natomiast w zakresie produktów pochodzenia roślinnego – Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

 

Więcej: LINK