Polska Agencja Prasowa SA informuje, że w piątek, 7 lutego br. w godz. 11.00-13.00 odbędzie się debata zamknięta-Jakość żywności gwarantowana Systemami QAFP i QMP. Debata będzie transmitowana on-line na stronie www.pap.pl
Celem debaty jest omówienie funkcjonowania systemu gwarantowanej jakości żywności QAFP i systemu jakości wołowiny QMP. System jakości ma być wyróżnikiem dla producentów, m.in. mięsa, wędlin i pieczywa, świadczącym, że ich produkty są wysokiej klasy; dla konsumentów jest to znak potwierdzający, że kupowana żywność jest wytwarzana z najlepszych surowców, w oparciu o sprawdzone receptury, jest bezpieczna i posiada najwyższe cechy jakościowe.
Dyskusja w debacie ma się toczyć na temat, czy opłaca się ponosić koszty na uzyskanie takiego znaku, czy ten trud przekłada się na rozpoznawalność produktu i jego cenę. Będziemy szukali odpowiedzi na pytanie, czy warto produkować w systemie jakości, a może jest to konieczność w obliczu dużej konkurencji producentów żywności na rynku światowym?
Uczestnikami debaty będą: Stanisław Kowalczyk – Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Wiesław Różański – Prezes Zarządu Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Jerzy Wierzbicki – Prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, Maciej Mielczarski – Doradca Prezesa Zarządu Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, Rajmund Paczkowski – Prezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa Izby Gospodarczej, Aneta Chamier-Ciemińska – Specjalista ds. kontroli jakości, Zakłady Mięsne “SKIBA”, Magdalena Szczupak-Woźniczka –Prokurent, Zakłady Mięsne VIANDO, Anna Hankus – Specjalista ds. jakości ZPM Jan Bielesz, Andrzej Faliński – Dyrektor Generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji
Więcej informacji: LINK