„Świętomięs Polski-w mięsie siła”. Konferencja w ZRP

Dzisiaj (7 września) o godzinie 11.00 w siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego odbyła się konferencja poświęcona tegorocznej V edycji wydarzenia plenerowego „Świętomięs Polski-w mięsie siła”. W tym roku impreza odbędzie sie w dniach 12-13 września na rzeszowskim rynku.

Organizatorami święta mięsa są: Związek Rzemiosła Polskiego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy.

Do tej pory plenerowe atrakcje były realizowane w Poznaniu, Chorzowie, Gdańsku i Lublinie i zakończyły się wielkim sukcesem. Dopisali mieszkańcy, zadziałała promocja. Podstawowym celem wydarzenia jest propagowanie idei zdrowego żywienia w oparciu o polskie mięso i jego przetwory.

– Przymamy się ustalonej zasady i wędrujemy po całym kraju, głoząc dobre słowo o polskim mięsie i jego przetworach.Teraz przyszła kolej na publiczność podkarpacką. Po pierwsze by jeszcze wzmocnic i w tamtym regionie pozycję mięsnych potraw, a po drugie utrwalić patriotyzm kulinarny – powiedział Jacek Marcinkowski, inicjator i reżyser wydarzenia.

 

Jolanta Kosakowska, dyrektor zespołu oświaty zawodowej i problematyki społecznej w ZRP przyblizyła tematykę kształcenia młodych adeptów sztuki rzeźniczo-wędliniarskiej. Odniosła sie także do projektu ustawy o zmianie ustawy o rzemiośle, która 9 września będzie omawiana podczas posiedzenia Sejmowej Komisji Gospodarki, a konkretnie do jednej ze zmian, związanej z tematem konferencji, mianowicie do propozycji włączenia gastronomii do rzemiosła.

 

Rzeszowianie będą mieli okazję do spotkania z dietetykami, wytwórcami z branży mięsnej, hodowcami i ekspertami w dziedzinie żywienia. Przygotowano liczne atrakcje kulinarne,konbkursy, pokazy i degustacje, a także rywalizacje sportowe. W części artystycznej odbędzie się występ zespołu Krzysztofa Krawczyka. Nie pozostaje nam nic innego jak zaprosic wszystkich chętnych na rzeszowski Rynek 12 września. Tematem przewodnim spotkania w Rzesowie będzie sprawa bezpieczeństwa polskiego mięsa.

Wydarzenie jest finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Zdjęcia w załączniku: