W Parku Śląskim w Chorzowie już w najbliższą sobotę i niedzielę (8-9 września) odbędzie się II edycja imprezy „Świętomięs Polski”. Przedsięwzięcie nie ma charakteru komercyjnego, a jego głównym celem jest szeroka promocja zdrowego żywienia na bazie mięsa krajowego.
Wydarzenie odbędzie się w formie festynu plenerowego. Przygotowano liczne prezentacje, pokazy kulinarne, degustacje, spotkania i konsultacje z udziałem technologów żywienia, dietetyków, lekarzy, specjalistów od sportu i rekreacji z bardzo bogata oprawą artystyczną.
Mieszkańcy regionu będą mogli degustować zawartość kotła mięsnego czy poznać smak kiełbasy śląskiej. Przysmaków nie zabraknie, będą też warsztaty kulinarne dla odważnych, a gospodynie domowe skorzystają z kulinarnych porad praktycznych. Smakowicie zapowiada się „gala krupnioka”, bicie rekordu Guinnessa w przygotowywaniu porcji flaków wołowych. Imprezą towarzyszącą będą mistrzostwa świata w biegu na 24 godziny.
Festyn podzielono na kilka stref tematycznych: sportową, naukową, ludową i kulinarną. W każdej z nich przygotowano liczne atrakcje i niespodzianki dla zwiedzających. W oprawie artstycznej usłyszymy m.in. Krzysztofa Krawczyka, Grupę Babylon, Piotra Kuźniaka, Gienka Loskę, Orkiestrę Dętą.
Organizatorami wydarzenia są: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP (organizator główny), Związek Rzemiosła Polskiego, Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach oraz Cech Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach.
Świętomięs Polski staje się swoistym festiwalem kulinarnym, organizowanym cyklicznie w różnych regionach Polski. Wierzymy, że już niebawem znajdzie stałe miejsce w kalendarzu najważniejszych imprez w Polsce, nie tylko propagujących ideę zdrowego żywienia, ale też kulturalnych i artystycznych wydarzeń.
Impreza finansowana jest z Funduszy Promocyjnych: Mięsa Wołowego, Mięsa Wieprzowego i Mięsa Drobiowego.
Wszystkich zainteresowanych imprezą zapraszamy do Parku Śląskiego w Chorzowie.