3 grudnia 2024 Prezes Związku Rzemiosła Polskiego, prof. Jan Klimek wziął udział w konferencji prasowej promującej XII edycję festynu kulinarnego „Świętomięs Polski” organizowaną przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej.
„Świętomięs Polski” to coroczna impreza, organizowana już po raz dwunasty, propagująca polskie mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe oraz ich przetwory jako podstawowy składnik zdrowego żywienia. Jest ona połączona z pokazami kulinarnymi, nieodpłatną degustacją i poczęstunkiem, prezentacjami edukacyjnymi i spotkaniami z przedstawicielami nauki oraz występami artystycznymi i animacjami dla dzieci. Ten jednodniowy festyn promocyjny to jako swoisty festiwal mięsa, przetworów mięsnych, znany od 2011 roku jako cykliczne wydarzenie, organizowane w wybranej aglomeracji miejskiej, ale o zasięgu ogólnopolskim, wsparte o współpracę z lokalnym środowiskiem rzemieślniczym. Adresatem imprezy są konsumenci – mieszkańcy wielkich skupisk miejskich jak również profesjonaliści związani zawodowo ze środowiskiem przetwórców, wędliniarzy, hodowców i technologów żywienia oraz gastronomów i restauratorów. Działania te należy także rozumieć jako szeroko rozumianą integrację całej branży mięsnej, nie tylko z wybranego regionu.
„Świętomięs” ma charakter promenadowy i odbywa się na całej przestrzeni wybranego obszaru w reprezentacyjnej części miasta lub na specjalnym obszarze piknikowym. Teren podzielony na strefy tematyczne, w których odbywają się działania równoległe.
Najważniejsze atrakcje „Świętomięsa Polskiego”:
- Kocioł Świętomięsny
- Mega Patelnia Świętomięsna
- Grill Świętomięsny
- Scena Kulinarna, warsztaty i porady kulinarne prowadzone przez zawodowych kucharzy a także
„Zagroda Młodych Hodowców“ – strefa dla dzieci, „Mięsna Wszechnica” – porady i konsultacje dietetyków i technologów oraz Występy artystyczne na Scenie Głównej
Warto przypomnieć, że nazwa „Świetomięs Polski” została stworzona specjalnie na tę okazję, odwołuje sie do istniejącego w tradycji staropolskiej terminu „mięsopust” Jednak wynikające z tej nieco archaicznej stylizacji nowe słowo „świętomięs” ma oczywiście zupełnie inne znaczenie.
I dlatego należy go rozumieć dosłownie właśnie jako święto mięs. Drugi człon nazwy „Polski” dokładnie lokalizuje kraj pochodzenia mięsa i narodowy charakter promocji. Uważa się, że „Świętomięs Polski” jest największą imprezą promującą mięso i jego przetwory w kraju.
ORGANIZATOR:
STOWARZYSZENIE RZEŹNIKÓW I WĘDLINIARZY RP
ul. Miodowa 14, 00-246 Warszawa
Tel. 22 635 01 84, 507 130 369