Ograniczenie akryloamidów w środkach spożywczych – konsultacje

19 czerwca spotyka się Komitet Stały Państw Członkowskich w sprawie omówienia projektu rozporządzenia dotyczącego ograniczenia akryloamidów w niektórych środkach spożywczych.  UEAPME otrzymała stanowisko WKÖ (Izba Gospodarcza Austrii), na bazie którego mają zostać sformułowane uwagi do projektu. 

 

UEAPME obawia się, że środki bezpieczeństwa proponowane dla małych przedsiębiorstw żywnościowych są zbyt uciążliwe i mogą stanowić zagrożenie wykluczenia tych producentów z rynku oraz wstrzymania produkcji niektórych wyrobów spożywczych, w szczególności tradycyjnego pieczywa. Receptura pozostaje niezmieniona przez lata, dlatego zbyt wiele przepisów kontrolujących wydaje się niepotrzebne. Poza tym należałoby rozgraniczyć rozmiar i rodzaj działalności: bardzo małe przedsiębiorstwa nie powinny być zobowiązane do przestrzegania takich samych zasad jak duzi dystrybutorzy czy producenci żywności.

 

W ramach tworzenia uwag do projektu, UEAPME zachęca  do zgłoszenia uwag do dokumentu do poniedziałku 29 maja.

 

Treść dokumentu: LINK

 

Więcej: LINK