Ogólnopolska Komisja Branżowa Rzemiosł Spożywczych stała się faktem. W siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego odbyło się pierwsze, inauguracyjne posiedzenie Komisji Branżowej Rzemiosł Spożywczych, powołanej przez Zarząd Związku Rzemiosła Polskiego, Uchwałą Nr 4 z dnia 21 marca 2016 roku. To już 9 Ogólnokrajowa Komisja Branżowa powołana w ZRP.
Działania Komisji koncentrować się będą na integracji środowiska branży spożywczej, współpracy z ekspertami przy opracowywaniu opinii i wystąpień do organów rządowych i Parlamentu. Zgromadzeni przy komisji eksperci będą stanowić siłę wspierającą prace Prezydium. Dzisiejsza rzeczywistość stawia przed przedsiębiorcami wiele wyzwań. Brak stabilności uregulowań prawnych, konieczność dostosowywania przepisów do dyrektyw unijnych, nowe instytucje wchodzące w miejsce już sprawdzonych, potrzeby rynku pracy i wiele innych. Wszystko to oznacza ogrom pracy dla członków nowopowołanej Komisji. W planach konferencje, spotkania z decydentami i wiele imprez promujących zawody rzemieślnicze.
Nadrzędnym celem tego Forum będzie umocnienie pozycji szeroko pojętych branż spożywczych, prezentowanie dobrych praktyk w zawodach rzemieślniczych oraz promocja nauki w zawodach piekarza, cukiernika, wędliniarza, kucharza, restauratora i fachowca sprzedawcy, a nie podawacza towaru.
Komisja będzie ściśle współpracować z zarządem Związku Rzemiosła Polskiego.. W jej skład wchodzą przedstawiciele regionalnych izb z terenu całej Polski. W tej chwili liczy 20 osób, na pierwsze spotkanie przyjechała połowa.
Rekrutacja członków do Komisji Branżowej Rzemiosł Spożywczych jest wciąż otwarta. Zapraszamy do desygnowania przedstawicieli branży spożywczej z cechów, stowarzyszeń branżowych, przedsiębiorców, którzy chcieliby mieć bezpośredni wpływ na kształtowanie rynku i prawa.
Już na pierwszym posiedzeniu dokonano wyboru ścisłego Prezydium, w skład którego weszli: Jacek Marcinkowski – przewodniczący, 3 wiceprzewodniczących: Grzegorz Pellowski, Marek Jurycki i Mieczysław Kucharski; Hieronim Jurga – sekretarz; Jerzy Wójcik – skarbik. Honorowym Doradcą Komisji został Bronisław Wesołowski.
Wstępnie określono kolejny termin spotkania komisji, które odbędzie się w trakcie ostatniego dnia targów Polagra Food, 29 września w Poznaniu. W trakcie kolejnego posiedzenia zostaną ustalone kierunki priorytetowych działań komisji. Do tego czasu wszyscy członkowie Komisji mają przesłać propozycje najważniejszych zagadnień, nad którymi Komisja pochyli się w pierwszej kolejności. Propozycje mają być kierowane na adres: Iwony Porczak, dyrektor zespołu prasowego, informacji i promocji porczak@zrp.pl – opiekuna Komisji z ramienia ZRP i Anny Jaworskiej-Metzner: jaworska@zrp.pl
Zapraszamy i zachęcamy do udziału w pracach komisji.
Zdjęcia z posiedzenia: