Odbyła się konferencja prasowa poświęcona wydarzeniu „Świętomięs Polski”

„Świętomięs Polski”- to wydarzenie, które ma poprzedzać Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra-Food 2011. Imprezę poprzedziła konferencja prasowa, która odbyła się 1 wrzesnia 2011 roku  w Pałacu Chodkiewiczów w Warszawie.

 

Konferencję  otworzył Dyrektor Generalny Związku Rzemiosła Polskiego Maciej Prószyński. O samym wydarzeniu w Poznaniu, jego idei i celach opowiadali: Jacek Marcinkowski, przedstawiciel Wielkopolskiej Izby Rzemieslniczej, pomysłodawca dnia „Świętomięs Polski”. Janusz Rodziewicz, prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP  i Andrzej Łyszyk, odpowiedzialny za artystyczną stronę wydarzenia.

 

 Całodzienna impreza „Świętomięs Polski” odbywać się będzie  11 września  br.na Starym Rynku w Poznaniu. Wydarzenie będzie miało charakter edukacyjny i ma promować polskie dziedzictwo kulinarne. Organizatorzy przedsięwzięcia: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Rzemiosła Polskiego oraz Wielkopolska Izba Rzemieślnicza chcą zaprosić na Stary Rynek naukowców i praktyków, związanych z branżą mięsną. Sprzymierzeńcami imprezy będą dietetycy, lekarze oraz znani mistrzowie patelni i smakosze.

 

Od wieków niemal każdy region kraju szczyci się swoimi specjałami mięsnymi – dlaczego zatem szynki wielkopolskie czy podlaskie kindziuki nie miałyby stać się trwałymi kulinarnymi symbolami Polski. Mięso i jego przetwory są wyjątkowo silnym atutem Kuchni Polskiej i stanowią o jej wyjątkowości.

 

Na gości, którzy 11 września br. odwiedzą poznański Stary Rynek czeka mnóstwo atrakcji, a wśród nich degustacje, poczęstunek, parady, minizagrody, polskie mięso w kuchniach świata, a także występy znanych artystów.

 

W Komitecie Honorowym znaleźli się m.in. Waldemar Pawlak Minister Gospodarki, Marek Sawicki Minister Rolnictwa, Katarzyna Hall, Minister Edukacji Narodowej, Piotr Florek, Wojewoda Wielkopolski.

 

Patronat medialny nad imprezą „Świętomięs Polski” objęły liczne media, wśród nich TVP1 i TVP3.

Wydarzenie finansowane ze środków: Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.