W Związku Rzemiosła Polskiego odbyła się konferencja prasowa -„Polska Branża Mięsna – trudna droga do sukcesu”. Spotkanie było inauguracją IV edycji „Świętomięsa Polskiego 2014”
Gospodarz konferencji, Jerzy Bartnik, prezes Związku Rzemiosła Polskiego mówiąc o wydarzeniu, które już 30 i 31 sierpnia odbędzie się w Lublinie, zwrócił uwagę na edukacyjny charakter przedsięwzięcia. Głównym jego celem jest uświadomienie społeczeństwu,a przede wszystkim najmłodszym , dlaczego warto spożywać rodzime mięso i kto je wytwarza. Podkreślił także znakomitą jakość wyrobów pochodzenia rzemieślniczego, opartych na tradycyjnych, sprawdzonych recepturach.
Janusz Rodziewicz prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP powiedział, że sukces gospodarczy przemysłu mięsnego w Unii Europejskiej, możliwy był do osiągnięcia dzięki pokonaniu trudów dostosowawczych, wytężonej pracy, kosztownym inwestycjom oraz dbałości o najwyższą jakość i bezpieczeństwo produktów.
Wysoko ocenił cykl imprez popularyzujących mięso i jego przetwory produkowane w kraju. Wspomniał, że przygotowując pierwszą edycję Śwuietomięsa Polskiego” nie spodziewano się takiego zainteresowania wydarzeniem. W tym roku odbędzie się już czwarta odsłona festynu, a w planach są kolejne.
Bogaty program dwudniowego spotkania lublinian ze „Świętomięsem Polskim” na Placu Zamkowym przybliżył producent imprezy i jej dyrektor artystyczny Andrzej Łyszyk. Uczestników wydarzenia czekają dwa dni ciekawych prelekcji naukowych, spotkań z ekspertami, także dietetykami oraz imprez artystycznych. Będą degustacje, pieczenie byka na rożnie oraz konkursy edukacyjne dla najmłodszych
Pomysłodawcą i głównym motorem przedsięwzięcia jest Jacek Marcinkowski, rzemieślnik, przedstawiciel Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z Poznania, Honorowy członek Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, inicjator wielu ciekawych imprez i konkursów branżowych.
Organizatorami IV edycji „Świętomięs Polski – W mięsie siła” są Związek Rzemiosła Polskiego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie.
Relacje z poprzednich Świętomięsów można znaleźć na stronie wydarzenia: LINK
Zdjęcia: LINK