Zainteresowanie mieszkańców regionów, gdzie pikniki się już odbyły skłoniło organizatorów: Związek Rzemiosła Polskiego oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP do przygotowania czwartej edycji imprezy „Świętomięs Polski”.
Po znakomitym debiucie w Poznaniu, na Śląsku w Chorzowskim Parku Kultury i Wypoczynku oraz na Długim Targu w Gdańsku przyszła kolej na Lublin. „Świętomięs Polski zawładnie Lublinem przez dwa dni, 6 i 7 września.
Wydarzenie jest organizowane w formule festynu plenerowego, ogólnie dostępnego, gdzie obok występów artystycznych zorganizowane będą pokazy kulinarne, połączone z poczęstunkiem i degustacjami. Jednak, jak co roku, najważniejszym elementem części promocyjnej będzie prowadzenie szeroko rozumianej akcji edukacyjnej. W specjalnych strefach, które patronatem obejmą wyższe uczelnie, będzie można uczestniczyć w prelekcjach, prezentacjach przygotowanych przez ekspertów, czy fachową poradę w bezpośredniej rozmowie z technologiem żywienia, dietetykiem i lekarzem. Imprezie towarzyszyć będzie specjalistyczna wystawa, którą przygotują hodowcy i producenci mięsa oraz wyrobów wytwarzanych na bazie mięsa.
Świętomięs Polski będzie znakomitą okazją, by w piknikowej atmosferze zapoznać mieszkańców regionu z pracą polskich przetwórców branży mięsnej oraz do zintegrowania środowiska rolników, rzemieślników i producentów.
Organizowane z wielkim rozmachem wydarzenie nie ma charakteru komercyjnego i jest finansowane z Funduszy Promocyjnych trzech gatunków mięs: wieprzowego, wołowego i drobiowego. A celem imprezy jest przede wszystkim propagowanie idei zdrowego żywienia, właśnie w oparciu o mięso.
Imprezę w Lublinie zainauguruje konferencja prasowa, która odbędzie się 26 czerwca w Warszawie, w Pałacu Chodkiewiczów – siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego, na którą serdecznie zapraszamy media.