Głosowanie nad projektem rozporządzenia w sprawie zmniejszenia akrylamidu

19 lipca przedstawiciele państw członkowskich głosowali za propozycją Komisji Europejskiej dotyczącą zmniejszenia obecności akrylamidu w żywności. Następnie projekt rozporządzenia został przesłany do Rady i Parlamentu Europejskiego. Obie instytucje mają trzy miesiące na jego rozpatrzenie przed ostatecznym przyjęciem przez Komisję, a rozporządzenie może wejść w życie na wiosnę 2018 r.  Komisja zamierza także zainicjować dyskusje na temat dodatkowych środków, takich jak ustalenie maksymalnego poziomu akrylamidu w niektórych rodzajach żywności.

 

Po wdrożeniu nowe rozporządzenie zobowiąże podmioty działające na rynku spożywczym do stosowania obowiązkowych środków w celu zmniejszenia obecności akrylamidu, proporcjonalnie do wielkości i charakteru ich ustanowienia.

 

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził w 2015 r., że akrylamid jest substancją rakotwórczą. EFSA stwierdził również, że poziomy tej substancji nie były obniżane w ostatnich latach.

 

Więcej: LINK