Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych 2014 to druga edycja ustanowionego przez Parlament Europejski wydarzenia. Zgodnie z oświadczeniem Parlamentu Europejskiego, Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych obchodzony jest na całym kontynencie 24 marca.
Do udziału w tym wydarzeniu organizatorzy zapraszają wszystkich rzemieślniczych producentów i sprzedawców lodów w Polsce, którym proponują , by w dniach 22-24 marca w swoich lokalach prowadzili promocyjną sprzedaż jednego, wybranego lodowego smaku (podczas targów w Longarone przyjęto, że w 2014 roku będą to lody stracciatella), a ponadto serwowali pozostałą ofertę gastronomiczną.
Lokale, które zdecydują się przystąpić do udziału w Europejskim Dniu Lodów Rzemieślniczych będą mogły za symboliczną odpłatnością wykupić pakiet informacyjno-promocyjny. Pakiet ten umożliwi wyróżnienie tych lokali oraz ich promocję w lokalnych i regionalnych mediach, tak by umożliwić klientom ich odwiedzenie w trakcie tego wyjątkowego weekendu.
Celem Europejskiego Dnia Lodów Rzemieślniczych jest wykreowanie wśród konsumentów mody na konsumpcję lodów rzemieślniczych, zaakcentowanie atrakcyjność tego produktu i możliwość jego całorocznej, a nie tylko sezonowej sprzedaży.
Więcej informacji w załączniku