Dobre bo polskie. Najlepsze

Podczas Jarmarku św. Dominika w Gdańsku odbył się festiwal kulinarny III Świętomięs Polski. Eksport naszych produktów rolno–spożywczych w pierwszym półroczu tego roku wzrósł o prawie 14 proc. w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego. – Polska żywność jest dobra i bezpieczna – ocenił podsekretarz stanu w MRiRW Tadeusz Nalewajk i dodał, że pomimo pojawiających się prób prowadzenia czarnego PR nasze produkty bronią się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem, zdobywają nowe rynki zbytu w Europie i na świecie.

Na imprezie udzielano konsultacji i porad na temat odżywiania i bezpieczeństwa mięsa, częstowano gulaszem z „Kociołka Świętomięsnego”, przysmakami „Patelni Świętomięsnej” i „Świętomięsnego Grilla”. Wśród wydarzeń towarzyszących nie zabrakło radosnych parad na Długim Targu, sąsiednich ulicach i wzdłuż nabrzeża Motławy, ale także poważnych dyskusji o sytuacji w branży mięsnej.

„Świętomięs Polski” zorganizowany został przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Rzemiosła Polskiego, Pomorską Izbę Rzemieślniczą Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Gdańsku oraz Pomorski Cech Rzeźników i Wędliniarzy w Gdańsku a sfinansowany z trzech Funduszy Promocji: Mięsa Wołowego, Mięsa Wieprzowego i Mięsa Drobiowego.
 
Więcej: LINK