Konferencja branży mięsnej z udziałem Ministra Rolnictwa Marka Sawickiego

 

W Polskiej Agencji Prasowej (PAP) w Warszawie 7 kwietnia  odbyła się konferencja prasowa „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja 2014”, zorganizowana przez producentów i przetwórców branży mięsnej. Pomysłodawcą i inicjatorem akcji był Jacek Marcinkowski, który podczas konferencji reprezentował Związek Rzemiosła Polskiego. Gościem specjalnym był minister rolnictwa Marek Sawicki.

Podczas dyskusji, głownie związanej z embargiem polskiej wieprzowiny i jej przetworów na rynki wschodnie, minister zapowiedział spotkanie z ukraińskim ministrem rolnictwa. Temat zamknięcia granic będzie też omawiany podczas zwołanej przez Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego Rady Gabinetowej.

Minister dodał, że chce z odpowiednikiem z Ukrainy rozmawiać o zniesieniu wobec Polski nie tylko blokady na wieprzowinę i jej przetwory, ale także na obowiązującą od 2007 roku blokadę na mięso i żywiec wołowy. – Kompletnie nie rozumiem, dlaczego ta blokada nadal istnieje – powiedział szef resortu rolnictwa.
Podkreślił, że rosyjskie embargo na mięso i przetwory wieprzowe nie załamie polskiego rolnictwa i naszego rynku eksportu. Tym bardziej, że tylko ok. 10 proc. eksportu polskiej żywności trafia na rynek rosyjski, a 78 proc. do UE.
 
Minister rolnictwa liczy, że straty związane z rosyjskim embargiem na mięso i przetwory wieprzowe pomoże odrobić eksport na rynki azjatyckie. Państwo Środka wprawdzie też nie kupuje teraz naszej wieprzowiny, ale Sawicki ma nadzieję na zmianę tej sytuacji.
Konferencja zakończyła się degustacją rzemieślniczych wyrobów, uchodzących za najsmaczniejsze nie tylko w Polsce.
Wydarzenie uświetnił występ Kapeli Wiwaty z Pobiedzisk.