Konferencja dotycząca produktów regionalnych

Zapraszamy do udziału w konferencji „Produkty regionalne i tradycyjne wizytówką Polski, szansą dla małych i średnich przedsiębiorstw”, która odbędziesię 12 maja 2009 roku o godz. 1100, w Warszawie, w siedzibie Związku Rzemiosła Polskiego, przy ulicy Miodowej 14, w Sali im. Jana Kilińskiego.Honorowy Patronat nad konferencją objął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Lech Kaczyński.

 

Polskie członkostwo w strukturach europejskich otworzyło przed naszym krajem nowe szanse i wyzwania. Jednym z nich jest ochrona i promocja żywności wysokiej jakości, w tym między innymi produktów regionalnych. Na mocy przywołanych przepisów za produkty regionalne uznaje się te, których jakość lub cechy charakterystyczne są dla danego środowiska geograficznego. Środowisko rzemieślnicze, od lat łączy tradycję z nowoczesnością, produkując wysokiej jakości wyroby przy zachowaniu dawnych receptur, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Warto promować i chronić regionalne receptury i wyroby budując Polską Markę.

 

Konferencja, organizowana przez Związek Rzemiosła Polskiego Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą, będzie doskonała okazją by włączyć się w dyskusję i podjąć próbę stworzenia odpowiednich warunków prawnych dla produkcji i promocji polskiej żywności. Stworzenie strategii promowania polskich produktów regionalnych wymaga kompleksowych działań wielu resortów zarówno na szczeblu lokalnym jak i ogólnokrajowym.

 

Gościem honorowym będzie Michele Ottati Szef Biura Promocji Artykułów Rolniczych Komisji Europejskiej. Będzie to doskonała okazja do poznania stanowiska Unii Europejskiej w sprawie promowania naszej żywności.

 

Podczas konferencji głos zabiorą m.in.: Krzysztof Ardanowski przedstawiciel Kancelarii Prezydenta RP, Grzegorz Russak Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Tradycyjnego, Bogusław Zalewski Prezes Polskiej Izby Przemysłu Targowego, Adam Szejnfeld Sekretarz Stanu w Ministerstwie Gospodarki, Piotr Kondraciuk Dyrektor Biura Promocji Żywności Agencji Rynku Rolnego.

 
Po konferencji zapraszamy na degustację wielkopolskich specjałów regionalnych.
 
Program konferencji w załączniku.