Stół Wielkanocny. Konferencja w PAP

Wczoraj (10 kwietnia) w Polskiej Agencji Prasowej odbyła się konferencja „Aktualne problemy branży mięsnej” zorganizowana przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Związek Rzemiosła Polskiego w ramach corocznego cyklu Wieprzowina i wołowina na wielkanocnym stole.

Od wielu lat inicjatorem promocji i popularyzacji polskiego mięsa na naszych stołach jest Jacek Marcinkowski, rzemieślnik z branży, reprezentujący na konferencji Związek Rzemiosła Polskiego. Trudno sobie wyobrazić tradycyjną kuchnię świąteczną, szczególnie wielkanocną bez potraw regionalnych według tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie – powiedział. Stół wielkanocny charakteryzuje się też bogactwem wędlin, pasztetów i białej kiełbasy.

Zbigniew Nowak ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy, przedsiębiorca z Gdańska zwrócił uwagę na potrzebę edukacji młodego pokolenia w zakresie wartości odżywczych i smakowych mięsa. Podkreślił tez konieczność dostosowania się mniejszych i średnich firm rzemieślników do dzisiejszych realiów. Małe firmy charakteryzuje duża elastyczność, a dzisiejszy rynek coraz częściej narzuca konieczność wprowadzania do codziennej sprzedaży półfabrykatów. Pęd życia zawodowego, kobiety coraz częściej sięgają po pólprodukty do szybkiego przygotowania gotowych dań. Rzemieślnicze zakłady doskonale mogą się w tym sprawdzić. Podkreślił znaczenie marki w dobie rosnącej konkurencji. Dobra sprawdzona firma, z dobrymi produktami zawsze się obroni.

Podczas konferencji prasowej mówiono tez o eksporcie branży mięsnej, który z roku na rok rośnie i sięga po nowe rynki. Konieczna jest jednak poprawa konkurencyjności głównie poprzez poprawę jakości materiału hodowlanego – powiedział wiceminietr rolnictwa Jacek Bogucki. Uczestnikami debaty poświęconej problemom branzy mięsnej byli ponadto: Główny Lekarz Weterynarii Jacek Kucharski, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa Rajmund Paczkowski, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki, prezes „Polskiego Mięsa” Witold Choiński.

Po spotkaniu odbyła się degustacja przygotowanych przez organizatorów potraw wielkanocnych. Był żurek, biała kiełbasa, były szynki, kiełbasy, pasztety, sałatki, jajka w różnej postaci, świąteczne baby i wiele innych smakołyków.

Fot: