Opublikowano 30/07/2019

Stanowisko ZRP w sprawie projektu rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie akredytacji kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych

Związek Rzemiosła Polskiego przedstawia stanowisko w sprawie projektu rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie akredytacji kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych. Zdaniem organizacji rzemiosła potrzebne w tym zakresie jest jakościowe podejście do kryteriów akredytacji placówek kształcenia ustawicznego, jednakże warunki jej uzyskania powinny być bardziej doprecyzowane i w większym stopniu uwzględniać wcześniejsze doświadczenie placówki. Według organizacji rzemiosła samo stwierdzenie, że "akredytacja kuratora oświaty jest i pozostanie mechanizmem zapewniającym jakość prowadzonego kształcenia" może być określeniem zbyt daleko idącym. Zapraszamy do zapoznania się z pełnym uzasadnieniem stanowiska: https://bit.ly/2yluHrb