Opublikowano 31/10/2018

Reprezentatywne organizacje pracodawców Business Centre Club, Konfederacja Lewiatan, Pracodawcy RP oraz Związek Rzemiosła Polskiego wystosowały wspólne pismo w sprawie ustawy z dnia 24 października 2018 r. o ustanowieniu Święta Narodowego z okazji Setnej Rocznicy Odzyskania Niepodległości Rzeczypospolitej Polskiej, która ustanawia dodatkowy dzień wolny od pracy 12 listopada 2018 r.

Reprezentanci pracodawców zgodnie uważają, że ustawa z dnia 24 października 2018 r. o ustanowieniu Święta Narodowego z okazji Setnej Rocznicy Odzyskania Niepodległości Rzeczpospolitej Polskiej, jest przykładem bardzo złej legislacji i będzie miała negatywny wpływ, zarówno na gospodarkę, jak i poszczególne przedsiębiorstwa. Pismo o zachowanie roboczego charakteru dnia 12 listopada 2018 roku, poprzez wstrzymanie prac nad ustawą, zostało skierowane do:

Prezydenta RP Andrzeja Dudy
Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego
Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorstw Adama Krzysztofa Abramowicza
Marszałka Sejmu RP Marka Kuchcińskiego
Marszałka Senatu RP Stanisława Karczewskiego
Przewodniczącej Rady Dialogu Społecznego oraz Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbiety Rafalskiej

Zapraszamy do zapoznania się z jego treścią.