Zygmuntówka ciastkiem Warszawy

 

W Teatrze Kamienica, w dniu 23 kwietnia rozstrzygnięto konkurs na słodki symbol Warszawy. Spośród siedmiu propozycji nazw, nadesłanych podczas plebiscytu, wybór padł na ZYGMUNTÓWKĘ, autorstwa Witolda Żyły z Warszawy.
 
Po długich obradach jury zdecydowało, że zwycięzcą zostaje ciastko z cukierni NOVA Witolda Teledzińskiego. Podstawą słodkiego dzieła jest masa migdałowa w kształcie foremki wypełniona masa czekoladową, bita śmietana i konfiturą żurawinową. Całość wieńczy beza o nieregularnym kształcie, symbolizująca królewską koronę.
 
-„Cieszę się, że szczycący się bogatą tradycją warszawscy cukiernicy podjęli wyzwanie i poświęcili czas na stworzenie nowych ciastek – powiedziała Hanna Gronkiewicz-Waltz, przewodnicząca jury. Po raz kolejny udowodnili, że są kreatywni i gotowi do udziału w działaniach związanych z promocja Warszawy”.
 
Natomiast Jan Olczak, cukiernik, członek jury i prezes Cechu Rzemiosł Spożywczych wyraził nadzieje, że konkurs zaszczepił w cukiernikach chęć częstszego poszukiwania nowych smaków, ponieważ klienci, choć cenią sprawdzone receptury, są otwarci na nowości.
 
Już niebawem „zygmuntówka” będzie dostępna w wielu warszawskich cukierniach. Od dzisiaj natomiast można ją już kupić, po cenie promocyjnej, w dziewięciu filiach Cukierni NOVA Witolda Teledzińskiego.