Opublikowano 27/04/2012

Stanowiska branży motoryzacyjnej i budowlanej w sprawie alternatywnych metod rozwiązywania sporów

W kwietniu przedstawiciele branży motoryzacyjnej i branży budowlanej przygotowały odrębne stanowiska w sprawie ADR – alternatywnych metod rozwiązywania sporów. Były one wynikiem konsultacji prowadzonych na szczeblu europejskim i dotyczyły badania sytuacji w państwach członkowskich Unii Europejskiej w zakresie rozwiązywania sporów między przedsiębiorstwami z wykorzystaniem tzw. alternatywnych metod ( Alternative Dispute Resolution).

Badania na zlecenie Komisji Europejskiej przeprowadziła firma consultingowa ECORYS, w oparciu o opinie uzyskane od członów UEAPME, w tym od Związku Rzemiosła Polskiego. Dla branży motoryzacyjnej było to pierwsze stanowisko opracowane w ramach projektu „Branże w dialogu”. Stanowisko przygotowane przez ekspertów Ogólnopolskiej Komisji Rzemiosł Motoryzacyjnych zostało przekazane do UEAPME 24 kwietnia, podobnie jak stanowisko branży budowlanej, przygotowane przez ekspertów i przedstawicieli Ogólnopolskiej Komisji Rzemiosł Budowlanych i Producentów materiałów Budowlanych oraz przez reprezentantów Rady Branżowej Rzemiosła.

Więcej informacji w załączniku.