Opublikowano 08/11/2016

Sposób podziału części oświatowej subwencji ogólnej. Stanowisko ZRP

Związek Rzemiosła Polskiego przekazał minister edukacji Annie Zalewskiej stanowisko w sprawie rozporządzenia dot. sposobu podziału części oświatowej subwencji ogólnej dla jednostek samorządu terytorialnego w 2017 roku.

- Działając w imieniu ponad 23 tysięcy rzemieślników szkolących uczniów, Związek Rzemiosła Polskiego odwołuje się do deklaracji, składanych przez przedstawicieli Kierownictwa resortu (…), o konieczności odbudowania kształcenia zawodowego. Przyjęcie przedmiotowego rozporządzenia bez likwidacji wagi P12, na rzecz zastosowania jednej wagi, tak jak miało to miejsce do 2015 r. będzie ciosem, a nie wsparciem kształcenia zawodowego, na co środowisko rzemiosła nie wyraża zgody – czytamy w przesłanej opinii ZRP.

Jednocześnie Prezes Związku wyraża nadzieję, że wprowadzane zmiany w edukacji zawodowej będą uwzględniały uznane rozwiązania, które zostały ukształtowane z udziałem rzemiosła i jego organizacji, bowiem dobrze sprawdzają się one w ramach, ogólnego systemu kształcenia zawodowego w Polsce.
Więcej: LINK