Odbył się „Świętomięs Polski” na Starym Rynku w Poznaniu

W niedzielę 11 września 2011 roku  Stary Rynek w Poznaniu stał się miejscem wielkiego festynu pod hasłem „W mięsie siła”.

Impreza  „Świętomięs Polski” odbyła się w przededniu Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra-Food, a jej celem była promocja mięsa jako podstawowego składnika zdrowego żywienia i zachęcenie gości do powrotu do polskich tradycji kulinarnych.

 

Na Rynku w Poznaniu spotkali się producenci przetworów mięsnych, lekarze, dietetycy, mistrzowie patelni i smakosze. Z założenia wydarzenie miało charakter bardziej edukacyjny niż konsumpcyjny, ale w programie przewidziane były również liczne degustacje.

 

Święto rozpoczęło się o godzinie 10 i potrwa do 20.00. Festyn miał charakter rodzinny i był bogaty w liczne atrakcje. Już od rana kucharze przygotowywali kocioł z potrawą na bazie mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego. Na oczach widzów powstawała najdłuższa kiełbasa świata, ulicami przeszła parada kucharzy i rzeźników w tradycyjnych strojach. Byli także kucharze z różnych stron świata, którzy przygotowali narodowe potrawy z udziałem naszego rodzimego mięsa.

Pobyt na poznańskim Starym Rynku umilały liczne występy artystyczne.

Organizatorami wydarzenia byli: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Rzemiosła Polskiego i Wielkopolska Izba Rzemieślnicza.

Impreza finansowana była z Funduszu Promocji Mięsa Mięsa Wieprzowego, Wołowego i Drobiowego.